fbpx
fcp.co logo transparent
fcp clapperboard
Welcome, Guest
Username: Password: Remember me
{JFBCLogin}
25 Jan 2021
New boarders will have their posts moderated - Don't worry if you cannot see your post immediately.
Read More...

TOPIC:

10.6 Audio Waveforms Take Forever to Load 19 Oct 2021 19:32 #116796

So apparently I had automatic updates on, and this morning I got unexpectedly upgraded to 10.6.

I'm noticing that the audio waveforms on my clips in the timeline are taking FOREVER to load, which wasn't the case previously. Anyone else notice this?

i.e. you make a cut in the timeline (or just zoom in or out) and the waveforms disappear and take 4-5 seconds to reappear.

Please Log in to join the conversation.

10.6 Audio Waveforms Take Forever to Load 19 Oct 2021 21:31 #116799

  • Doug
  • Doug's Avatar
  • Offline
  • Premium Member
  • Premium Member
  • Posts: 91
  • Karma: 2
  • Thank you received: 17
My guess is that it's likely needing to recache the waveforms. Hopefully once it's done that it will speed back up.

Please Log in to join the conversation.

10.6 Audio Waveforms Take Forever to Load 20 Oct 2021 04:07 #116804

I am having all kinds of problems with audio waveforms in 10.6 when coming from Postlab. I'm kinda panicking about it.

My other, non-Postlab projects aren't having these issues. Really weird, and terrifying.

Please Log in to join the conversation.

10.6 Audio Waveforms Take Forever to Load 20 Oct 2021 08:32 #116808

I have similar problem. Some waveforms load when I open FCPX, but then they dissapear and don't show up again.

Please Log in to join the conversation.

10.6 Audio Waveforms Take Forever to Load 20 Oct 2021 12:52 #116816

  • Ben Balser
  • Ben Balser's Avatar
  • Offline
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • bbalser.com
  • Posts: 4736
  • Karma: 34
  • Thank you received: 671
I am noticing the initial opening of a Library the audio waveforms take FOREVER!!!!! YIKES!!!!!! But once loaded, they seem stable while I'm editing. But my current projects are pretty simple ones. But yes, something has gone awry with FCP handling audio waveforms.

Please Log in to join the conversation.

10.6 Audio Waveforms Take Forever to Load 20 Oct 2021 14:20 #116821

Update: Audio waveforms are redrawing slowly, but then seem to work fine, as Ben stated, with one major exception for me. .mp4 media just won't draw waveforms at all. Doesn't seem to matter if it's stereo or surround audio, or even how the audio in the .mp4 is encoded. Starting a new thread.

Please Log in to join the conversation.

10.6 Audio Waveforms Take Forever to Load 21 Oct 2021 03:48 #116839

  • Ben Balser
  • Ben Balser's Avatar
  • Offline
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • bbalser.com
  • Posts: 4736
  • Karma: 34
  • Thank you received: 671
All the footage I'm working with is H.264 on an iMac Pro. What format is the audio in those MP4 files?

Please Log in to join the conversation.

10.6 Audio Waveforms Take Forever to Load 24 Oct 2021 17:52 #116941

Have the same problem here. After every cut the waveforms disappear and I have to wait 10 seconds or more… 😫

Please Log in to join the conversation.

10.6 Audio Waveforms Take Forever to Load 24 Oct 2021 17:57 #116943

What are the media specs?

Please Log in to join the conversation.

10.6 Audio Waveforms Take Forever to Load 24 Oct 2021 18:23 #116946

It is a MP4 file from my Sony A7R II with 4k 25p. Yesterday all worked fine and now after the update to 10.6 I am having the issue.

Please Log in to join the conversation.

10.6 Audio Waveforms Take Forever to Load 24 Oct 2021 18:37 #116947

  • Ben Balser
  • Ben Balser's Avatar
  • Offline
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • bbalser.com
  • Posts: 4736
  • Karma: 34
  • Thank you received: 671
OK, having gone through a few different projects now, waveforms in FCP 10.6 are in fact very wacked-out! Taking forever to update, changes in my edits are being slowed down. It's all mp4 which currently is all the footage I work with. Yeah, there's some degradation of wave form processing, at least on Intel Macs. Very frustrating...

Please Log in to join the conversation.

10.6 Audio Waveforms Take Forever to Load 24 Oct 2021 19:07 #116948

I have an older version on my M1 Mac. Can I copy that on my Intel Mac? 10.6 is unusable for me.

Please Log in to join the conversation.

10.6 Audio Waveforms Take Forever to Load 24 Oct 2021 19:14 #116952

You can, but updated libraries will not open in the older version.

Please Log in to join the conversation.

10.6 Audio Waveforms Take Forever to Load 24 Oct 2021 19:20 #116953

It’s an audio problem. What’s the audio format and sample rate?

Please Log in to join the conversation.

10.6 Audio Waveforms Take Forever to Load 24 Oct 2021 19:32 #116954

It’s an audio problem. What’s the audio format and sample rate?
It is the audio file from my A7R II. VLC says "Codec twos, 48kHz, 16 Bits".

Please Log in to join the conversation.

10.6 Audio Waveforms Take Forever to Load 24 Oct 2021 19:40 #116955

Twos? Maybe two channels. The QT player would tell you. It's probably Linear PCM, but that would be a departure from what others are reporting.

Please Log in to join the conversation.

10.6 Audio Waveforms Take Forever to Load 24 Oct 2021 22:15 #116959

  • Ben Balser
  • Ben Balser's Avatar
  • Offline
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • bbalser.com
  • Posts: 4736
  • Karma: 34
  • Thank you received: 671
My H.264 files are from the same source as I've been getting them from. Some are projects updated to 10.6, some are new projects, all are generating wave forms way slower than pre-10.06.

Please Log in to join the conversation.

10.6 Audio Waveforms Take Forever to Load 25 Oct 2021 10:45 #116965

Twos? Maybe two channels. The QT player would tell you. It's probably Linear PCM, but that would be a departure from what others are reporting.

QT: " Audio format: Linear PCM, 16 Bit Big Endian Signed Integer, 48000 Hz"

Please Log in to join the conversation.

Last edit: by Freddy123.

10.6 Audio Waveforms Take Forever to Load 25 Oct 2021 11:14 #116966

  • Ben Balser
  • Ben Balser's Avatar
  • Offline
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • bbalser.com
  • Posts: 4736
  • Karma: 34
  • Thank you received: 671
Mine are ACC audio in H.264.

Please Log in to join the conversation.

10.6 Audio Waveforms Take Forever to Load 25 Oct 2021 11:17 #116967

Now I have tried to work with Proxy files but still the same problem there. After every cut I have to wait about 20-30 seconds until the waveforms appear again...

Please Log in to join the conversation.