fbpx
Welcome, Guest
Username: Password: Remember me
{JFBCLogin}
25 Jan 2021
New boarders will have their posts moderated - Don't worry if you cannot see your post immediately.
Read More...
  • Page:
  • 1
  • 2

TOPIC:

Using Drop Zones in FCP 10.0.6 (Revised Tutorial Video) 13 Nov 2012 19:39 #17136

Here's a quick video that shows the new implementation of Drop Zones in 10.0.6.

UPDATE: After publishing this video I ran some more tests and shared experiences with a number of other users investigating this issue (see also some of the comments below), and although it is clear that the implementation has changed, it is also clear that the new implementation does not produce reliable and repeatable results.

At least that's my experience - I would be happy to be proved wrong but since Apple have not documented how things have changed it's going to be easy to pin this one down, especially as a method that seems to work one time, won't work a second time, and most importantly results that appear to be consistent in the timeline can frequently be entirely different once exported.

In short, don't trust a "solution" that simply appears correct inside FCP X - make absolutely sure that you have double checked that it's the same result after export.

Please Log in to join the conversation.

Last edit: by Simon Ubsdell.

Using Drop Zones in FCP 10.0.6 13 Nov 2012 19:55 #17140

Hey Simon,

I didn't know this. Thank you for this useful information!!

Please Log in to join the conversation.

Using Drop Zones in FCP 10.0.6 13 Nov 2012 20:00 #17141

Hi Ronny

As far as I can tell, this is undocumented - but it's a very nice new feature in my view. Drop Zones have never been good in Final Cut, even before FCP X, but now I think the implementation is just perfect.

Please Log in to join the conversation.

Using Drop Zones in FCP 10.0.6 13 Nov 2012 20:09 #17142

AFAIK this is absolutely undocumented. And really great to know. Being able to set an exact starting point for your inserted video at an exact point in your drop zone is just wonderful. Again, many thanks for sharing this.

Please Log in to join the conversation.

Using Drop Zones in FCP 10.0.6 13 Nov 2012 20:29 #17143

  • BenB
  • BenB's Avatar
  • Offline
  • User is blocked
  • User is blocked
  • Posts: 10101
  • Karma: -34
  • Thank you received: 1278
Very good find!

Please Log in to join the conversation.

Using Drop Zones in FCP 10.0.6 13 Nov 2012 22:18 #17154

  • anickt
  • anickt's Avatar
  • Offline
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Posts: 445
  • Karma: 12
  • Thank you received: 73
I wonder how many other things of this type are undocumented. It's nice to stumble over things but it would be better to have real documentation.

Please Log in to join the conversation.

Using Drop Zones in FCP 10.0.6 14 Nov 2012 02:24 #17171

  • dgwvideo
  • dgwvideo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Posts: 2115
  • Karma: 34
  • Thank you received: 277
When Apple releases 10.0.7 they put this in the manual. ;-)
Creating history....one edit at a time !

Please Log in to join the conversation.

Using Drop Zones in FCP 10.0.6 14 Nov 2012 06:42 #17181

This was useful, thank you.

Please Log in to join the conversation.

Using Drop Zones in FCP 10.0.6 14 Nov 2012 11:51 #17197

  • Beaver Templates
  • Beaver Templates's Avatar
  • Visitor
  • Visitor
The ability for setting an exact point at your drop zone is very useful.

But there is a bug:
If the play head is not at the first frame at your generator FCPX does not remember that position by exporting. The same if you copy and paste the generator.

Please Log in to join the conversation.

Using Drop Zones in FCP 10.0.6 14 Nov 2012 11:54 #17198

Good to know. As soon as I have the time I will do some experiments. Thank you.

Please Log in to join the conversation.

Using Drop Zones in FCP 10.0.6 14 Nov 2012 12:17 #17201

DELETED - see original post for details

Please Log in to join the conversation.

Last edit: by Simon Ubsdell.

Using Drop Zones in FCP 10.0.6 14 Nov 2012 12:54 #17202

  • Beaver Templates
  • Beaver Templates's Avatar
  • Visitor
  • Visitor
I have checked that again.
Now it even does not work if the play head is at the first frame.
Don`t know why.

Please Log in to join the conversation.

Last edit: by Beaver Templates.

Using Drop Zones in FCP 10.0.6 14 Nov 2012 13:20 #17204

I have checked that again.
Now it even does not work if the play head is at the first frame.
Don`t know why.

EDIT

After a bit more testing, it looks as though the export doesn't reflect what the timeline looks like.

Please Log in to join the conversation.

Last edit: by Simon Ubsdell.

Using Drop Zones in FCP 10.0.6 14 Nov 2012 14:17 #17207

Video now marked as "private" on youtube—can't get it to play.

Please Log in to join the conversation.

Using Drop Zones in FCP 10.0.6 14 Nov 2012 14:32 #17208

  • anickt
  • anickt's Avatar
  • Offline
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Posts: 445
  • Karma: 12
  • Thank you received: 73
I just did a quick test with 3-Way Asymmetric Split and it worked fine. I placed the playhead in the timeline at the middle of the clip and the beginning and got the expected results. FYI

Please Log in to join the conversation.

Using Drop Zones in FCP 10.0.6 14 Nov 2012 14:37 #17210

DELETED - see original post

Please Log in to join the conversation.

Last edit: by Simon Ubsdell.

Using Drop Zones in FCP 10.0.6 14 Nov 2012 14:57 #17212

  • anickt
  • anickt's Avatar
  • Offline
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Posts: 445
  • Karma: 12
  • Thank you received: 73
I see what you mean. I closed and re-opened the project I was testing and the start points of the video in the drop boxes has changed. Not good!


EDIT I cannot get it to work correctly at all. Playback in the timeline is what I expect but export or closing and re-opening the project takes all the source clips back to the beginning and not the chosen sync point.

Please Log in to join the conversation.

Last edit: by anickt. Reason: update

Using Drop Zones in FCP 10.0.6 14 Nov 2012 15:25 #17216

  • Beaver Templates
  • Beaver Templates's Avatar
  • Visitor
  • Visitor
It should work like Simon Ubsdell's earlier video has shown.
In my case at the beginning the export works if the play head was at the first frame.
Yet that also does not work.

In the timeline it seems to be correct but the export is buggy.
I have sent a bug report to Apple.

Please Log in to join the conversation.

Last edit: by Beaver Templates.

Using Drop Zones in FCP 10.0.6 03 Jan 2013 20:42 #19619

  • Beaver Templates
  • Beaver Templates's Avatar
  • Visitor
  • Visitor
Here you can read how to handle drop zones since FCPX 10.0.6.
www.beavertemplates.de/en/Drop-Zones-Since-1006.html

Please Log in to join the conversation.

Last edit: by Beaver Templates.

Using Drop Zones in FCP 10.0.6 29 Mar 2013 12:47 #23385

  • Beaver Templates
  • Beaver Templates's Avatar
  • Visitor
  • Visitor
Since 10.0.8 drop zones are working correctly.

Please Log in to join the conversation.

  • Page:
  • 1
  • 2